Potrivit Ordinului 424/2023, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a dispus încetarea practicilor înșelătoare legate de calculul ratelor, cu referire la cele pe termen lung în care rata se compune în primii ani dintr-o dobândă exagerat de mare fată de debitul principal datorat. Potrivit comunicatului, „ANPC a identificat practici comerciale înşelătoare săvârşite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, din 25% principal şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă. Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului”.
Deși modul de calcul agreat de banci este prezent în contractele de creditare pe termen lung, se poate constata că acesta este gresit și împovărător pentru consumatorul împrumutat, mai ales în situația în care doreste restituirea anticipată a creditului, nexistand un just echilibru între părțile contractante. Se pune întrebarea: Îsi mai are rost si este legală plata unei parti din dobândă într-un cuantum atât de ridicat dacă durata creditului nu mai este de 30 de ani, ci de 1 an?
Raspunsul este că Nu, pentru că nici banca nu a fost lipsită de disponibilități atât de mult timp si nici împrumutatul nu a beneficiat de creditul acordat pe toată durata desfășurării contractului astfel încât să fie nevoit să suporte dobânda ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.